fbpx
Gastvrij Drachten Peije dei 2022

Straatfestival Peije Dei

PEIJE DEI, dit jaar de 45ste editie!. Een grandioos festival voor jong en oud met een breed aanbod van muziek en theater, niet weg te denken uit Drachten. Zaterdagmiddag 4 juni van 13.00-17.00 uur!

In 1975 vond het eerste festival plaats onder leiding van Hotze Jelsma. Toen was het voornamelijk een festival van trekzakspelers en muzikanten van Tsjoch ( de inmiddels opgeheven vereniging van Friese Folkmuzikanten). Zo’n twintigtal jaar geleden nam de winkeliersvereniging Ha&Ie het organiserende stokje over en werd “Peije Dei” een straatfestival met veel muziek, theater en straatacts. Tienduizenden mensen hebben in voorgaande jaren de festivals  bezocht en zullen ook zeker uitkijken naar deze 2 jaar (vanwege de Coronapandemie) uitgestelde  45ste editie. Op een tiental podia verspreid door het centrum staan verschillende bands en is er voor elk wat wils qua muziekstijl. Friese troubadours o.a Gurbe Douwstra, Piter Wilkens en Marcel Smit met eigen /fries repertoire en samen in het liedjes programma Frisicana lll voor Café Marktzicht.

Jaap Louwes wisselt af op de podia met de Groningse band de StroatklinkerS.  Fryaz met Friese en Iers op het Moleneind  en Paddy’s Day Off met veel Ierse muziek, dit optreden wordt afgewisseld door de troubadour Onno Loonstra. Ook zeemansliederen van o.a. de Piipegaeltsje Sjongers klinken  in het centrum, zij trekken van podium naar podium. Griet Wiersma en Early Bird zijn terug op Peije Dei en staan op het Museumplein, waar ook de bandleden van Scyncoop Talant te horen en zien zijn. Verdere bands voor de Koperen Bel zoals Challerger en voor het Raadhuys de Blowing Away Band. De BigBang Drachten o.l.v. Jelle Visser staat voor de Waag en onder het carrilon is een dansdemonstratie van Studio to B. Het smartlappen orkest Zieken en Zeevarenden staan in de Oosterstraat, waar ook de schminkstand voor kinderen te vinden is. Verder is er Clown Knipoog er en de dames van Fleurop.  De 10 podia zijn op loopafstand van elkaar en onderweg van het ene naar het ander podium kom je de dansers van Nynke van Duinen tegen met hun act “GJET”, de dikke dames met flyers en programma’s.

Nieuw is het podium in de Kerkstraat met Poëzie, 8 dichters zullen daar hun gedichten voorlezen. “Peije Dei” dankt zijn naam aan de legendarische straatmuzikant Peije, die in vroegere dagen al zingend en spelend op zijn  trekzak door de straten liep en die nu vertolkt wordt door Kaye. Het is een grandioos festival voor jong en oud met een breed aanbod van muziek en theater, niet weg te denken uit Drachten. Welkom in Drachten!

Straatfestival “Peije Dei” is een Ha&Ie  evenement maar volledig geprogrammeerd en georganiseerd door vrijwilligers.

Straatfestival Peije Dei 45ste editie

Zaterdag 4 juni 2020

13.00-17.00 uur

✅ 10 podia

✅ Diverse straatartiesten

✅ Toegankelijk voor iedereen

✅ Centrum Drachten

DEEL DIT Evenement

Opkomende Evenementen