fbpx
LichtOpDrachtTestbeeld-1536x1024

Lichtkunstfestival

Drachten beleeft dit jaar de eerste editie van het nieuwe festival LICHT OP DRACHTEN. Een tiendaags lichtkunstfestival in en rond het centrum van Drachten tijdens de donkere dagen in het late najaar. Naast een route met grote en kleinere lichtkunstwerken, wordt een uitgebreid programma opgezet.

Met veel verschillende op licht gebaseerde werken, zoals sculpturen, installaties en projecties, zet het festival de verschillende pleinen, gevels, bruggen en verborgen plekken van Drachten op een nieuwe en betoverende manier in het licht. Licht op Drachten is een verrassend lichtfestival voor jong en oud en is gratis te bezoeken van vrijdag 24 november t/m zondag 3 december, dagelijks van 17.00 tot 22.00 uur.

De artistieke leiding van Licht op Drachten is in handen van Karina Kroft en Remko Smids van Kroft&Smids. Dit Friese duo maakte eerder lichtkunstwerken voor onder andere de Nobel Week Lights in Stockholm en Theaterfestival Jonge Harten in Groningen. Het is voor Kroft&Smids de eerste keer dat ze de artistieke leiding van een lichtkunstfestival op zich nemen. “Onze eerste reactie was dat we liever zelf lichtkunst maken dan de artistieke leiding te hebben, maar het idee liet ons niet meer los. We zijn geïnspireerd geraakt tijdens onze bezoeken aan Drachten en kijken er naar uit om, samen met andere lichtkunstenaars en bijvoorbeeld ook De Lawei en Museum Drachten, een boeiend en interactief festival te programmeren. We kunnen niet wachten om Drachten in het licht te zetten!”

Het idee voor het lichtkunstfestival komt van Lieuwe Krol, eerder o.a. directeur van de Tall Ships Races Harlingen. Hij kreeg de vraag een evenementenplan te schrijven dat past binnen de ambities van de gemeente Smallingerland en de ondernemersverenigingen. “Ik heb me vooraf onder andere verdiept in het DNA van stadsregio Drachten-Smallingerland. Naast de kwaliteit van het buitengebied en een aantal interessante historische verhaallijnen, is Drachten ook vooral een innovatieve maakstad. Daar past een lichtkunstfestival naadloos in.”

Douwe van Drogen, centrummanager Drachten: “We hebben bewust gekozen voor deze periode, waarin er in de regio relatief weinig andere evenementen zijn. We denken in de periode voor Sinterklaas en Kerst veel bezoekers naar Drachten te kunnen trekken, zodat ook de winkeliers en de horeca kunnen profiteren.”

Lieuwe Krol: “Daarnaast valt het precies tussen de lichtkunstfestivals GLOW in Eindhoven en het Amsterdam Light Festival. Met hen willen we samenwerken, bijvoorbeeld door gezamenlijke opdrachten aan kunstenaars en het uitwisselen van elkaars netwerken en kennis.”

Sipke Hoekstra, wethouder van o.a. het nieuwe citymarketingprogramma Open Drachten: “Yn Open Drachten wolle wy tegearre mei alle partners sjen litte wat wy te bieden hawwe op toeristysk, ynnovatyf, ekonomysk en maatskiplik mêd. Licht op Drachten is een moai foarbyld fan hoe’t wy hjir mei elkoar ideeën realisearje.”

DEEL DIT Evenement

Opkomende Evenementen