fbpx
Shantyfestival-24-sept-2022

Shantyfestival Drachten

Piraten, ruige zeelui, shantyzangers en zeelieden zorgen voor muzikaal vertier in het centrum van Drachten. Op zaterdag 24 september vanaf 12.00 uur klinken er door het centrum van Drachten weer de zeemansliederen en shanty’s zoals in vroegere tijden. Voor één dag is Drachten een bruisende havenstad. 13 shanty- zeemanskoren, Visvrouwenkoren en piratenkoren uit heel Nederland en zelfs uit Duitsland nemen deel aan het grote Shantyfestival.

Zij nemen het publiek mee in de tijden van vroeger toen de shanty’s gezongen werden met het aan boord brengen van de lading en de heimweeliederen, die na het werk aan boord gezongen werden. Heimwee naar huis.

Maar ook de ruige shanty’s van de havenkroegen en het passagieren in de havens. Zingen verbindt mensen en zo is het prachtig dat er zoveel shantykoren en groepen zijn , die graag naar Drachten komen om het festival tot een succes te maken.
Om 12.15 uur wordt het startsein op het Museumplein gegeven door wethouder Pieter van der Zwan van de Gemeente Smallingerland, gevolgd door de samenzang van ruim 400 shantyzangers. Deze 5de editie o.l.v. Willem Zijlstra en de muzikanten van de Brêgesjongers uit Opeinde.

Drie koren,de Piipegaeltsje Sjongers uit Rottevalle, de Peijesjongers uit Drachten en de Brêgesjongers uit Opeinde organiseren samen o.l.v Joke van der Zwaag met de werkgroep en het SSS bestuur het tweejaarlijkse shantyfestival. Ze hopen het met de vele vrijwilligers weer tot een groot een succes te maken.

Op 7 verschillende podia verspreid in het centrum van Drachten treden naast de organiserende koren de volgende koren op: De Boekaniers uit Harderwijk, De Warringers uit Joure, de Hellingbazen uit Veenwouden, Grytje Sprot uit Hindelopen, het Duitse koor uit Oldenburg, Het Doekegat Piratenkoor uit Uithuizermeden, De Magellangsingers uit Delfzijl, de VoortVarende Vrouwen uit Rottevalle, De Headammers uit St. Nicolaasga en Paddy’s Passion uit Putten.

Jong en oud wordt bij dit festival betrokken en in de zorgcentra Warrenhove en Rispinge treden vanaf 10.30 uur een aantal koren op. Na de samenzang van de 13 deelnemende koren op het Museumplein verspreiden de piraten en shantyzangers zich in het Centrum van Drachten naar de 7 podia, waar gezongen wordt tot 17.00 uur. Kom naar Drachten en geniet van de zeemansliederen.

Voor meer info over het festival en de koren zie facebook Shantyfestival Smallingerland en www.shantysfestivalsmallingerland.nl

DEEL DIT Evenement

Opkomende Evenementen